Wykonanie
Jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem
marchewki - polecam gorąco! Są pyszne!Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku
marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :)Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną
cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze
śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno.Wybór dodatków dowolny.Koniecznie wypróbujcie przepis!
Składniki:5
ziemniak ów1
cebula1
jajko2 duże
marchewkisólpieprz2 czubate łyżki
mąkiolej do smażeniaWykonanie:
Ziemniaki,
marchewkę,
cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do
mięsa). Dodajemy
jajko,
przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący
olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.