ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: ciapkapusta (panczkraut)

z cukrem pudrem: ciapkapusta (panczkraut)

nazwa

Wykonanie

Danie rodem z kuchni śląskiej, którą namiętnie wielbię. Jako, że miałam przyjemność mieszkać w tym regionie przez ponad 8 lat, wielokrotnie zajadałam się panczkrautem w różnych lokalnych restauracyjkach. Świetny dodatek do mięsa, mielonych kotletów, pieczonych żeberek lub do tradycyjnego schabowego. Siła prostoty i maksimum smaku, jeśli ktoś nie próbował, bardzo gorąco polecam !
700 gramów świeżo(!) ugotowanych ziemniaków
500 gramów kiszonej kapusty (może być z marchewką)
1 duża cebula
250 gramów wędzonego boczku
kminek
sól, czarny zmielony pieprz
Cebulę posiekać, boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki, przesmażyć razem na oleju na patelni.
Kapustę pokroić drobno, zalać wodą, ugotować z kminkiem do miękkości, odcedzić.
Ziemniaki porządnie pognieść, dodać przecedzoną kapustę, przesmażony boczek z cebulką, przyprawić, wszystko razem dobrze wymieszać.
Trzymać pod przykryciem w podgrzanym do 100 stopni piekarniku w czasie przygotowywania mięsa.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/02/ciapkapusta-panczkraut.html