ßßß Cookit - przepis na Łężnie

Łężnie

nazwa

Wykonanie

Na te kotleciki miałam już ochotę tydzień temu kiedy przeglądałam swoją nową książkę Kluski, kluseczki i znalazłam tam przepis na kluski serowe w jagodowym sosie . Wtedy jednak nie mogłam ich zrobić bo nie miałam kapusty kiszonej a dzisiaj się w nią zaopatrzyłam. Kotleciki ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej wydają się być pospolite jednak napewno tak nie smakują. Ziemniaczane ciasto w połączeniu z kwaskowym farszem to świetna para. Wyszedł mi obiad pierwszorzędny. Myślę, że do takich kotletów świetnie będzie nadawał się sos pieczarkowy . Szczerze polecam:)
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
75 dag kiszonej kapusty
cebula
30 dag wędzonego boczku
łyzka oleju
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować, dobrze utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Usmażyć cebulę z boczkiem, dodać odciśniętą kapustę i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki dokładnie wymieszać, w przepisie nie było mąki ale ja dodałam około pół szklanki, bo jakoś nie chciały się trzymać. Formować małe placki, kłaść farsz z kapusty i nadawać kształt kotlecików. Gotowe obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/12/Leznie.html