Wykonanie
Mieszkałam kilka lat na Śląsku i nie mogłam nie natknąć się na to danie ;) Ciapkapusta - pyszne, bardzo proste połączenie, a efekt wspaniały. Oczywiście jeszcze wszystko to kwestia gustu i smaku, w każdym razie w moim domu, gdy zrobię ją na obiad, widzę szczęście w
bliskich mi oczach :) Zazwyczaj to samodzielny posiłek, czasami smażę do niej
jajko. Można poszaleć z dodatkami:
boczek,
kiełbasa,
czosnek,
zioła,
kminek - co kto lubi.
Składniki:1 kg
ziemniaków0,5 kg dobrej jakości, niezbyt kwaśnej
kiszonej kapusty1 duża
cebula3 łyżki
oleju2 łyżki
masłasól,
pieprzPrzygotowanie:Obieram
ziemniaki i gotuję je w lekko osolonej wodzie do miękkości, w międzyczasie podsmażam na
oleju do lekkiego zrumienienia pokrojoną w kostkę
cebulę, a
potem dodaję posiekaną lekko
kapustę. Lekko podsmażam, dolewam tyle
wody, by się nie przypalała. Przykrywam patelnię pokrywką i podduszam
kapustę do miękkości. Odlewam
ziemniaki, duszę je dokładnie, dodaję miękką
kapustę i
masło, doprawiam
solą i
pieprzem do smaku.