Wykonanie
Pyszna ziemniaczana
kiszka. Przepis to efekt przeczytania kilkunastu stron internetowych na temat
kiszek. Niestety, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia prawie cała została zjedzona . Piekłam w piekarniku, ale myślę, że taka
kiszka upieczona na grillu musi być jeszcze smaczniejsza.
Dajcie znać jeżeli sprawdzicie.
Składniki (4 spore porcje)1500 g surowych
ziemniaków,500 g
ziemniaków ugotowanych,30 dkg
wędzonego boczku - pokrojony w kostkę2
cebule - pokrojone w kostkę
jajkopieprzjelita wieprzowe
olej lub
smalec.przygotowaniePrzygotować flaki*.
Ziemniaki obrać i umyć. 1/3
ziemniaków (500g) ugotować, pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Dodatkowo można rozdrobnić je nożem malaksera. Ugotowane
ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić
smalec, dodać
cebulę i
boczek. Smażyć chwilę aż
cebula zmięknie a
boczek nieco się wytopi. Przestudzić. Gotowane
ziemniaki połączyć ze startymi, dodać
boczek z
cebulą,
jajko, doprawić
pieprzem, dobrze wymieszać. Masa będzie dosyć rzadka. Tak przygotowaną masą napełniać jelita - ja robiłam to maszynką elektryczną z końcówką do
wędlin. Jelita napełniamy bardzo luźno aby uniknąć pękania jelit - masa podczas pieczenia spęcznieje. Blachę wyłożyć folią aluminiową , polać
olejem, ułożyć na niej
kiszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinę. Włączyłam też dodatkowe górne dopiekanie
Kiszka powinna być brązowa z chrupiącym flakiem. Aby uniknąć pękania, po ok 10 min od rozpoczęcia pieczenia należy
kiszkę ponakłuwać. Podawać np. z
kiszoną kapustą. Smacznego!* Sposób przygotowania dotyczy tradycyjnych os łonek (jelit) zabezpieczonych
solą lub solanką. Jeśli te z których korzystasz są innego rodzaju, postępować zgodnie z instrukcją producenta.Odciąć potrzebną ilość jelit, w odcinkach na przykład 1,2 m, opłukać chłodną
woda tak aby zmyć całą
sól. Włożyć do miski, zalać całkowicie
wodą i moczyć mniej więcej pół godziny. Ponownie opłukać osłonki chłodną
wodą. Jeden jej koniec trzymać rozciągnięty pod wylotem kranu. Trzymając osłonkę w ten sposób , odkręcić zimną
wodę i przelać ją przez całe jelito tak aby wypłukać ze środka resztki
soli i wykryć ewentualne dziury (uszkodzone jelita odciąć). Ponownie namoczyć osłonkę. Tym razem dodać do
wody białego octu winnego - 1 łyżka na 1 szklankę
wody.
Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. (opracowane na podstawie książki "Domowy wyrób
kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis.