Wykonanie
Prawdą jest, że smacznie można pojeść ani nie wysilając się zbytnio ani nie nadwyrężając zdolności finansowych. To jedzonko jest właśnie tego przykładem, z ulubionymi surówkami i kleksem kwaśnej
śmietany ze świeżo zmielonym
czarnym pieprzem...poezja !Z porcji wychodzi około 18 sztuk.
2 średnie ugotowane w skórce
marchewki800 gramów
ziemniaków150 - 200 gramów
wędzonego boczku2 małe
cebule2
jaja2 - 2,5 kopiaste łyżki
mąki pszennej0,5 łyżeczki
soli1/3 - 1/2 płaskiej łyżeczki
czarnego pieprzudodatkowo:200 gramów kwaśnej
śmietany 18%świeżo zmielony
czarny pieprzBoczek kroimy w paseczki,
cebule siekamy. Na rozgrzany
olej wrzucamy jedno i drugie, smażymy do zrumienienia
boczku, często mieszając, przekładamy do miseczki odsączając z nadmiaru tłuszczu, schładzamy.
Ziemniaki i obraną
marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.Do tej samej miski dodajemy
boczek z
cebulką (przestudzony), wbijamy
jaja, dodajemy
mąkę,
sól i
pieprz.
Wszystko mieszamy porządnie łyżką.
Na rozgrzany
olej wykładamy niewielkie porcje masy formując placuszki. Smażymy na złoto na średnim ogniu.UWAGA: Jeśli
ziemniaki wydzieliły sporo soku, odsączmy go.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Tuż przed podaniem dekorujemy kleksem kwaśnej
śmietany posypanej szczyptą
czarnego pieprzu.