ßßß Cookit - przepis na chrupiące placki ziemniaczane z boczkiem i marchewką

chrupiące placki ziemniaczane z boczkiem i marchewką

nazwa

Wykonanie

Prawdą jest, że smacznie można pojeść ani nie wysilając się zbytnio ani nie nadwyrężając zdolności finansowych. To jedzonko jest właśnie tego przykładem, z ulubionymi surówkami i kleksem kwaśnej śmietany ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem...poezja !
Z porcji wychodzi około 18 sztuk.
2 średnie ugotowane w skórce marchewki
800 gramów ziemniaków
150 - 200 gramów wędzonego boczku
2 małe cebule
2 jaja
2 - 2,5 kopiaste łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
1/3 - 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
dodatkowo:
200 gramów kwaśnej śmietany 18%
świeżo zmielony czarny pieprz
Boczek kroimy w paseczki, cebule siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy jedno i drugie, smażymy do zrumienienia boczku, często mieszając, przekładamy do miseczki odsączając z nadmiaru tłuszczu, schładzamy.
Ziemniaki i obraną marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Do tej samej miski dodajemy boczek z cebulką (przestudzony), wbijamy jaja, dodajemy mąkę, sól i pieprz.
Wszystko mieszamy porządnie łyżką.
Na rozgrzany olej wykładamy niewielkie porcje masy formując placuszki. Smażymy na złoto na średnim ogniu.
UWAGA: Jeśli ziemniaki wydzieliły sporo soku, odsączmy go.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Tuż przed podaniem dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany posypanej szczyptą czarnego pieprzu.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/11/chrupiace-placki-ziemniaczane-z.html