ßßß Cookit - przepis na Szare kluchy ze skwarkami

Szare kluchy ze skwarkami

nazwa

Wykonanie

Tanie i smaczne danie. Wygląd może i niezbyt zachęcający, ale zapewniam, że w smaku pyszne. W oryginale tytuł brzmi: "Szare kluchy ze skrzyczkami", to k olejny przepis z książki " 365 obiadów poznańskich babci Moniki ".
1,5 kg ziemniaków
10 dag mąki pszennej
sól
10 dag boczku wędzonego
1 cebula
"Najpierw odbieram surowe pyry (ziemniaki), płuczę i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach (ja robotem), odsączamy sok, najlepiej przeznaczonym do tego celu płóciennym woreczku (ja na sitku). Trzeba robić to wyczuciem, aby nie były zbyt rzadkie, ale nie mogą być też zbyt suche. Odsączoną masę wyrabiam z mąką i odrobiną soli. Następnie zagotowuję osoloną wodę. Porcję przygotowanego ciasta nakładam na płaską pokrywkę, rozprowadzam na jej całej powierzchni, tworząc placek około 0,5 cm grubości. Pokrywę pochylam nad garnkiem z wrzącą wodą i zsuwam łyżką niewielkie kluseczki, raz po raz mieszając, aby się nie przyklejały do dna garnka. Po zagotowaniu (muszą się zrobić szare stąd nazwa) dokładnie odcedzam na durszlaku i wrzucam do miski. Następnie polewam podsmażonym, drobno pokrojonym boczkiem wędzonym (może być też szynka) i obraną drobno posiekaną cebulką. Do szarych klusek podaję zasmażaną kapustę kwaszoną lub marchew pure." (Ja podaję najczęściej z kapustą kwaszoną gotowaną).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/10/szare-kluchy-ze-skwarkami.html