Wykonanie
Tanie i smaczne danie. Wygląd może i niezbyt zachęcający, ale zapewniam, że w smaku pyszne. W oryginale tytuł brzmi: "Szare kluchy ze skrzyczkami", to k
olejny przepis z książki " 365 obiadów poznańskich babci Moniki ".1,5 kg
ziemniaków10 dag
mąki pszennejsól10 dag
boczku wędzonego1
cebula"Najpierw odbieram surowe pyry (
ziemniaki), płuczę i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach (ja robotem), odsączamy sok, najlepiej przeznaczonym do tego celu płóciennym woreczku (ja na sitku). Trzeba robić to wyczuciem, aby nie były zbyt rzadkie, ale nie mogą być też zbyt suche. Odsączoną masę wyrabiam z
mąką i odrobiną
soli. Następnie zagotowuję osoloną
wodę. Porcję przygotowanego ciasta nakładam na płaską pokrywkę, rozprowadzam na jej całej powierzchni, tworząc placek około 0,5 cm grubości. Pokrywę pochylam nad garnkiem z wrzącą
wodą i zsuwam łyżką niewielkie kluseczki, raz po raz mieszając, aby się nie przyklejały do dna garnka. Po zagotowaniu (muszą się zrobić szare stąd nazwa) dokładnie odcedzam na durszlaku i wrzucam do miski. Następnie polewam podsmażonym, drobno pokrojonym
boczkiem wędzonym (może być też
szynka) i obraną drobno posiekaną
cebulką. Do szarych klusek podaję zasmażaną
kapustę kwaszoną lub
marchew pure." (Ja podaję najczęściej z
kapustą kwaszoną gotowaną).