Wykonanie
Te placuszki są bardzo chrupiące, ale musicie pamiętać o odpowiedniej odmianie
ziemniaków :) Najlepsze do placków są
ziemniaki typu C (mączyste) lub też ogólnoużytkowe typ B.Wtedy placuszki wyjdą idealne i nie będą się "rozwalać" :)
Składniki na placuszki:70 dag obranych
ziemniaków,1 łyżka
mąki pszennej,1
jajko,1
cebula,1
marchewka.
Ziemniaki ścieramy na wiórki wraz z
marchewką - za mnie robi to robot :) Dodajemy
cebulę startą na najmniejszych oczkach,
jajko,
mąkę,
sól,
pieprz i wszytko dokładnie mieszamy. Smażymy na rumiano po kilka minut z każdej strony.Składniki na sos z boczników:500 g boczniaków,2
cebule,200 ml
śmietanki 18% (słodkiej),4 łyżki
keczupu pikantnego,
sól,
pieprz,
majeranek.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy boczniaki pokrojone w paski,
sól,
pieprz,
majeranek i smażymy do ok. 5 minut. Następnie dodajemy
śmietankę oraz
keczup i dusimy ok. 10 minut.