Wykonanie
Przepis znalazłam w starej książeczce :P tak starej jak ja .. :) Książeczka jest z mojego rocznika :)Nadzienie zrobiłam do pyz po swojemu .
pyzy300 g
ziemniaków ugotowanych w mundurkach1 kg
ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach150 g
mąki pszennej1
jajkosólnadzienie2 udka2
marchewki1
pietruszka1
cebulakawałek
porasólpieprzmajeranekjajkoMięso i warzywa włożyć do garnka, doprawić tak jak doprawia się rosół i ugotować.(Rosół przyda się na zupę)
mięso i warzywa wyłowić , wystudzić , oddzielić od kości i zemleć w maszynce do
mięsa, dodać
sól,
pieprz,
jajko i
majeranek. Wymieszać nadzienie.
Ziemniaki ugotowane obrać i przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki starte na tarce przełożyć na sito wyłożone ściereczką. Odcisnąć nadmiar
wody porządnie. Zlać z naczynia
wodę i do odciśniętych
ziemniaków dodać odstałą
skrobię, następnie dodać
ziemniaki gotowane,
mąkę,
jajko i
sól do smaku.Zagnieść ciasto. Najlepiej w misce.Nabierać łyżką porcje ciasta, rozpłaszczyć, wkładać nadzienie i formować kulki wielkości małego
pomidorka.Ugotować w osolonym wrzątku , każdą partię ok 10 min.Podawać ze skwarkami.
Opublikowany w