Wykonanie
Zapiekanka ziemniaczana to pomysł na smaczny obiad. Dodatek
mięsa mielonego oraz
pora sprawi, że nasz obiad będzie sycący i urozmaicony. Jeśli lubicie zapiekanki warto przygotować to danie, którym zainspirowałam się oglądając program Ewy Wachowicz.Składniki:30 dag mielonej
karkówki wieprzowej,
por,duża
marchewka,15
ziemniaków,
jajo,
pieprz,
sól,
majeranek,
cebula,2 ząbki
czosnku,Przygotowanie:
Ziemniaki należy obrać, opłukać i gotować ok.10 min, posolić. Do
mięsa mielonego wbić
jajo, następnie przyprawić
czosnkiem,
solą,
pieprzem i
majerankiem. Dokładnie wymieszać ręką.
Pora dokładnie umyć, odciąć zieloną część, gdyż do zapiekanki potrzebna będzie jedynie jej biała część.
Pora pokroić w pół plasterki.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ugotowane na pół miękko
ziemniaki odcedzić i pokroić w plastry ( średniej wielkości). Naczynie żaroodporne wysmarować
olejem. Na spodzie kłaść plasterki
ziemniaków. Następnie wyłożyć
mięso mielone. Na warstwę
mięsa ułożyć
pory, a następnie
marchew. Ostatnią warstwę stanowią pozostałe
ziemniaki. Całość zapiekać w temp. 200 stopni przez 15 min, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 i zapiekać 1 godzinę i 15 min. 15 min przed końcem zapiekankę posypać startym
żółtym serem. Smacznego;)