Wykonanie
Ślepe
Ryby to skromna i właściwie postna zupa bardzo popularna w Wielkopolsce. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że gotuje się ją bez
mięsa, a więc nie pływają w niej "oka" tłuszczu. Jeśli gospodyni była na tyle zaradna, że zachowała gdzieś kawałek
słoninki lub
boczku, to podsmażała go z
cebulką i dodawała na koniec do
wywaru. Wersja "de lux" zakładała gotowanie
wywaru na wędzonych żeberkach. Tak się czasami gotowało u mnie w domu rodzinnym. Niestety wędzonych
żeberek w
Mieście Piernika raczej nie uświadczę, tak więc moja wersja zupy tylko z
boczkiem i
cebulką.
Składniki na średniej wielkości garnek:5
ziemniaków - obrane i pokrojone w kostkę (średniej wielkości)2
marchewki i 2
pietruszki- obrane i pokrojone w talarki
Por - biała część pokrojona w talarkiok 100-150g
wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę1 średnia
cebula - poszatkowana również w kostkę2 łyżki
majeranku,
sól,
pieprz do smaku.Wykonanie:Pokrojone warzywa umieść w garnku i zalej
wodą do 3/4 wysokości garnka. Dodaj
majeranek i
przyprawy. Gotuj tak długo,aż warzywa będą miękkie. Jeśli lubisz zupy zawiesiste, część warzyw można przetrzeć przez sito.Na patelni podsmaż
boczek, pod koniec dodaj
cebulkę i smaż jeszcze trochę.Dodaj zawartość patelni do zupy, zamieszaj i podawaj.Smacznego!