ßßß Cookit - przepis na bitki schabowe zapiekane

bitki schabowe zapiekane

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy różne bitki i schab tak wgl, te są pyszne, bardzo aromatyczne i kruche, polecam bardzo :)
6 grubszych plastrów schabu bez kości ( po około 200 gramów każdy)
sól i pieprz
200 gramów pieczarek
100 gramów wędzonego boczku ( opcjonalnie)
2 średnie cebule
zalewa:
0,5 litra zimnej wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta soli (jeśli daliście boczek)
1/4 łyżeczki soli (jeśli nie daliście boczku)
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej ( lub zastąpcie słodką, jeśli danie ma być łagodne)
1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka pikantnego ketchupu
Mięso myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, oprószamy solą (nie za dużo) i pieprzem, odstawiamy na 30 minut.
Następnie obtaczamy dokładnie w mące pszennej i krótko podsmażamy na średnim ogniu.
Mięsko układamy w szerokim naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju.
Na tym samym tłuszczu, na którym wcześniej smażyliśmy mięsko, teraz smażymy pokrojony na plasterki boczek, na średnio chrupko.
Cebule kroimy w plasterki, obkładamy nią mięso, na które również wykładamy pieczarki. Pomiędzy plastry mięska wkładamy obsmażony boczek.
Przygotowujemy zalewę.
W wodzie dokładnie rozprowadzamy mąkę, dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do mieszanki dodajemy koncentrat, ketchup, przyprawy, wszystko mieszamy dokładnie i zalewamy mięsko. Najlepiej, aby jak największa powierzchnia bitek była zanurzona w sosie.
UWAGA: Jeśli do mięsa dodajemy boczek, ilość soli dodawanej do zalewy ma wynosić tylko szczyptę !
Schab wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50 minut. W trakcie pieczenia dobrze jest poprzemieszczać płaty mięska, aby równomiernie się się w sosie dusiły.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/bitki-schabowe-zapiekane.html