Wykonanie
Bardzo lubimy różne
bitki i
schab tak wgl, te są pyszne, bardzo aromatyczne i kruche, polecam bardzo :)
6 grubszych plastrów
schabu bez kości ( po około 200 gramów każdy)
sól i
pieprz200 gramów
pieczarek100 gramów
wędzonego boczku ( opcjonalnie)2 średnie
cebulezalewa:0,5 litra zimnej
wody2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoszczypta
soli (jeśli daliście
boczek)1/4 łyżeczki
soli (jeśli nie daliście
boczku)1/3 łyżeczki
papryki słodkiej1/3 łyżeczki
papryki ostrej ( lub zastąpcie słodką, jeśli danie ma być łagodne)1/5 łyżeczki
czarnego pieprzu1/3 łyżeczki
ziół prowansalskich2 ząbki
czosnku1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka pikantnego
ketchupuMięso myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, oprószamy
solą (nie za dużo) i
pieprzem, odstawiamy na 30 minut.Następnie obtaczamy dokładnie w
mące pszennej i krótko podsmażamy na średnim ogniu.
Mięsko układamy w szerokim naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na
oleju.Na tym samym tłuszczu, na którym wcześniej smażyliśmy
mięsko, teraz smażymy pokrojony na plasterki
boczek, na średnio chrupko.
Cebule kroimy w plasterki, obkładamy nią
mięso, na które również wykładamy
pieczarki. Pomiędzy plastry
mięska wkładamy obsmażony
boczek.Przygotowujemy zalewę.W wodzie dokładnie rozprowadzamy
mąkę, dodajmy przeciśnięty przez praskę
czosnek.Do mieszanki dodajemy koncentrat,
ketchup,
przyprawy, wszystko mieszamy dokładnie i zalewamy
mięsko. Najlepiej, aby jak największa powierzchnia bitek była zanurzona w sosie.UWAGA: Jeśli do
mięsa dodajemy
boczek, ilość
soli dodawanej do zalewy ma wynosić tylko szczyptę !
Schab wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50 minut. W trakcie pieczenia dobrze jest poprzemieszczać płaty
mięska, aby równomiernie się się w sosie dusiły.