ßßß Cookit - przepis na schab po neapolitańsku

schab po neapolitańsku

nazwa

Wykonanie

Pyszne mięsko w aromatycznym sosie. Podałam je z makaronem i surówką z kapusty pekińskiej w sosie czosnkowym.
około 600 - 700 gramów schabu bez kości
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk zielonej papryki
200 gramów pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1/3 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich lub mieszanki ziołowej do pizzy
Schab umyć, osuszyć, pokroić na 1 cm plastry.
Czosnek obrać, pokroić na plasterki.
Mięso podsmażyć z czosnkiem na patelni, przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem tak, by woda przykrywała mięsko, dodać przyprawy, gotować pod przykryciem około 30 - 40 minut (zależy od mięsa).
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na patelni do zredukowania soku.
Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, podsmażyć na tym samym oleju co wcześniej mięsko z czosnkiem. W połowie duszenia mięsa wrzucić warzywa i grzyby do sosu.
Kiedy mięso będzie już gotowe, uzupełnić sos wodą, zagotować, dodać koncentrat, zagotować, zagęścić mąką wymieszaną z wodą, dodać zioła, doprawić ewentualnie pozostałymi przyprawami.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/schab-po-neapolitansku.html