Wykonanie
Pyszne
mięsko w aromatycznym sosie. Podałam je z
makaronem i surówką z
kapusty pekińskiej w
sosie czosnkowym.
około 600 - 700 gramów
schabu bez kości1 strąk
czerwonej papryki1 strąk
zielonej papryki200 gramów
pieczarek2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 ząbki
czosnku1 średnia
cebula1/3 szklanki zimnej
wody + 1 kopiasta łyżka
mąki pszennejsól,
pieprzsłodka i
ostra papryka1/4 łyżeczki
ziół prowansalskich lub mieszanki
ziołowej do pizzy
Schab umyć, osuszyć, pokroić na 1 cm plastry.
Czosnek obrać, pokroić na plasterki.
Mięso podsmażyć z
czosnkiem na patelni, przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem tak, by
woda przykrywała
mięsko, dodać
przyprawy, gotować pod przykryciem około 30 - 40 minut (zależy od
mięsa).
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na patelni do zredukowania soku.
Papryki pokroić w paseczki,
cebulę w piórka, podsmażyć na tym samym
oleju co wcześniej
mięsko z
czosnkiem. W połowie duszenia
mięsa wrzucić warzywa i
grzyby do sosu.Kiedy
mięso będzie już gotowe, uzupełnić sos
wodą, zagotować, dodać koncentrat, zagotować, zagęścić
mąką wymieszaną z
wodą, dodać
zioła, doprawić ewentualnie pozostałymi
przyprawami.