Wykonanie
Dzisiejszy przepis to najpyszniejsze danie ze
schabu, jakie miałam okazję spróbować. Nie wiem, czy w Neapolu faktycznie
jada się to danie,ponieważ podczas wizyty w tym pięknym
mieście zjadłam tylko smaczną pizzę:) Takie
mięso podane w towarzystwie aromatycznego,
pomidorowego sosu i
makaronu na pewno jednak przypomina mi wakacje we Włoszech. Polecam,, smacznego:)Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/schab-po-neapolitansku.htmlokoło 600 gramów
schabu bez kości pokrojonego w plastry2
papryki200 gramów
pieczarek2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 ząbki
czosnkucebula1/3 szklanki zimnej
wody + 1 kopiasta łyżka
mąki pszennejsól,
pieprzsłodka i
ostra papryka1/4 łyżeczki
ziół prowansalskich,
oregano lub mieszanki
ziołowej do pizzy
Schab umyć, osuszyć.
Mięso podsmażyć z
czosnkiem na głębokiej patelni, zalać wrzątkiem lub
bulionem tak, by płyn przykrywał
mięso, przyprawić, gotować pod przykryciem około 40 minut.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć.
Papryki pokroić w paseczki,
cebulę w piórka, podsmażyć na tym samym
oleju, co wcześniej
mięso z
czosnkiem. W połowie duszenia
mięsa wrzucić warzywa i
grzyby do sosu. Kiedy
schab będzie już miękki, uzupełnić sos
wodą, dodać koncentrat, zagotować, zagęścić
mąką wymieszaną z
wodą, ewentualnie doprawić.