ßßß Cookit - przepis na Wołowina po burgundzku (Bœuf bourguignon) - My Blueberry Corner

Wołowina po burgundzku (Bœuf bourguignon) - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Bardzo smaczna potrawka z wołowiny. Dobrze jest przygotować ją z niewielkim wyprzedzeniem, bo mięso i winny sos mają czas na połączenie się w harmonijną całość. Do przygotowania bœuf bourguignon należy użyć chudych kawałków wołowiny. Może to być pręga, łopatka, szponder, karkówka i każdy inny kawałek wołowiny bez kości.
U mnie w głównej roli p ierwsza krzyżowa.
Porcja dla 5-6 osób
Składniki:
1 kg chudej wołowiny
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
3 cebule (mogą być czerwone)
3 ząbki czosnku
200 g wędzonego boczku
6 gałązek świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ butelki czerwonego wytrawnego wina (najlepiej takiego, którego później chętnie się napijemy)
1 szklanka wody
1 płaska łyżeczka soli
12 małych pieczarek (lub pieczarki portobello pokrojone na małe kawałki)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Wołowinę pokroić na duże kawałki.
Mąkę wymieszać razem z solą i pieprzem. Obtoczyć mięso w mącznej panierce.
W dużym garnku (takim, który można grzać w piekarniku) rozgrzać oliwę i zrumienić kawałki wołowiny.
Wyjąć mięso na talerz.
Do garnka z tłuszczem po smażeniu mięsa dodać grubo pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i boczek pokrojony w kostkę lub paski.
Gdy składniki się zrumienią, włożyć z powrotem do garnka wołowinę.
Dodać gałązki tymianku i przecier pomidorowy.
Wszystko zalać winem i wodą, przyprawić solą. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 2 godziny.
Po tym czasie dołożyć do garnka pieczarki i piec jeszcze 1 godzinę.
Wołowina jest gotowa. Można podawać ją z purée ziemniaczanym lub świeżą bagietką.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/06/wolowina-burgundzku-boeuf-bourguignon