Wykonanie
Szybkie i smaczne. Moi mięsożercy będą zdziwieni, że danie bezmięsne może być tak smaczne i tak...sycące :)
paczka ( około 400 gramów)
mrożonego szpinaku2 - 3 ząbki
czosnku (zmiażdżone)2 łyżki
mąki pszennej100 gramów
serka topionego śmietankowegosól (mało, ze względu na
ser topiony i
ser żółty)
pieprzdodatkowo:6 sztuk naleśników150 gramów drobno
startego sera żółtego (dałam edamski)Zamrożony
szpinak wsadzić do głębokiego rondla, podgrzewać i stopniowo rozmrażać, mieszając. Kiedy
szpinak będzie już całkiem "papkowaty", dodać
czosnek, ociupinkę
soli i
pieprz, poddusić go do mocnego zredukowania sosu, intensywnie mieszając, żeby się nie przypalił, następnie dodać pokrojony na małe kawałeczki
serek topiony, gotować wszystko do całkowitego rozpuszczenia
serka.
Potem szpinak zasypać
mąką, intensywnie mieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy.
Potem masę
szpinakową lekko ostudzić, smarować naleśniki, na
szpinak zetrzeć
ser żółty, zawinąć w rulonik.Podgrzać na
oleju na patelni, gotowe.