Wykonanie
Spaghetti jest typową, włoską potrawą a najpopularniejszy z
sosów do
makaronu jest sos carbonara. Robi się go tradycyjnie z
boczku,
żółtek,
śmietany i
sera parmezan, jednak istnieje wiele przepisów na jego przygotowanie i wszystkie są pyszne. Ja robię sos na
mleku, polecam.
SKŁADNIKI :300 g
makaronu spaghetti lub penne200 g
boczku wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę1
cebula pokrojona w kostkę2 szklanki
mleka 3,2 % lub słodkiej
śmietanki1 duża łyżka
maki pszennej2 ząbki
czosnkuodrobina
olejusól,
pieprz100 g
żółtego serPRZYGOTOWANIE :
Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
Boczek z
cebulą rumienimy w garnku na odrobinie
oleju. Następnie dodajemy
mleko wymieszane z
mąką, zmiażdżony
czosnek,
sól i
pieprz, mieszamy, czekamy aż sos się zagotuje. Wsypujemy część
startego sera, dodajemy
makaron, mieszamy i gotowe. Porcje
makaronu podajemy posypane
parmezanem.Smacznego.Rada;
makaron można
mies osobno w miseczce a przed podanie polać sosem, unikniemy wtedy wchłonięcia całego sosu przez
makaron.