Wykonanie
Spaghetti carbonara? No tak... ekskluzywne włoskie danie, nazwa prosto z włoskich filmów, pewnie drogie, czasochłonne i tak można by wymieniać w nieskończoność różne powody, dla których nigdy ani ja, ani inne znajome mi osoby nie decydowały się robić tego dania.Skoro przepis umieszczam na Jedzeniomani, to chyba nie muszę mówić jak bardzo się myliłam?Do przepisu nakłonił mnie mój ukochany, który jest fanem
makaronów pod każdą postacią, a że znudziło się tradycyjne spaghetti bolognese to postanowiliśmy spróbować czegoś nowego.Co się okazało? 10
razy szybsze niż tradycyjne spaghetti, prostsze i przede wszystkim coś nowego :) Czy tańsze? myślę, że porównywalne koszty.Dodatkowy plus (wg mnie) tego dania jest taki, że jest mocno
serowe, więc jeśli ktoś uwielbia różnorakie
sery to na pewno zakocha się w dzisiejszej odsłonie spaghetti...Mocno
serowe, a co za tym idzie sycące - w związku z tym nie trzeba robić tego w dużych ilościach aby się najeść :)Naprawdę gorąco polecam Carbonare wszystkim, którzy chcą spróbować czegoś nowego. :)Składniki (na 3 porcje):300 g.
boczku wędzonego (warto sprawdzić czy nie jest bardzo słony. Jeśli jest to należy odpuścić sobie późniejsze solenie sosu bo w efekcie danie będzie przesolone)2 średnie
cebule3 ząbki
czosnku200 ml.
śmietanki 30% (w zależności od tego czy będzie gęsta czy rzadka musimy dodać różną ilość
mleka!)Gdy
śmietanka jest rzadka: 1/2 szklanki
mlekaGdy
śmietanka jest gęsta: 2 szklanki
mleka2
jajkaok. 300 g startego
żółtego serasól,
pieprz,
bazyliaser śmierdzący do starcia na wierzch lub jeśli mamy go więcej można część dodać do sosu
serowego (złoty lazur, gorgonzola,
parmezan,
grana padano)+ oczywiście ugotowany
makaron wg potrzebyNa początku smażymy dość mocno
boczek aby cały tłuszcz się wytopił. Zdejmujemy go z patelni
łopatką i na wytopionym tłuszczu podsmażamy
cebulkę aż zmięknie i się zeszkli (polecam podlać w pewnym momencie
wodą), dorzucamy drobniutko posiekany
czosnek i chwilę razem podsmażamy.W misce łączymy
śmietankę,
mleko,
jajka i
przyprawy, dodajemy starty
żółty ser i jeśli mamy możliwość to również
ser śmierdzący. Nie mieszamy zbyt starannie bo wszystko i tak dopiero na patelni się rozpuści.Do
cebulki na patelni dodajemy wcześniej podsmażony
boczek oraz cały sos
serowy. Kilka minut grzejemy do rozpuszczenia się
serów.Voila! Spaghetti Carbonara gotowe :)Wystarczy wyłożyć na ugotowany
makaron, na wierzch zetrzeć
ser śmierdzący i można już jeść :)Czyż nie proste? :)Naprawdę gorąco polecam wszystkim
sero-,
makarono- oraz wszystko- jadaczom :)Smacznego! :)