Wykonanie
Czyli
makaron z
serem po amerykańsku.Dla fanów ciągnącego się na kilometry
żółtego sera (czyli dla mnie :D), jest idealny :PBanalny i pyszny!Składniki:2 szklanki nieugotowanego
makaronu typu "kolanko"250 g
żółtego sera1 szt.
cebuli1 i 1/2 szklanki
mleka2 łyżki
mąki pszennejSól,
pieprz2 łyżki
oleju do smażenia i 1 łyżka
oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornegoPrzepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym czasie
cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na
oleju na rumiano, następnie dodajemy do niej
mąki z
solą i
pieprzem i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy
mleko. Wszystko mieszamy ze sobą i ponownie umieszczamy na średnim ogniu. Gotujemy do wrzenia ciągle mieszając. Gdy sos wrze trzymamy go jeszcze przez ok. 1 minutę na ogniu i ściągamy. Do stygnącego sosu dodajemy 200 g startego
żółtego sera. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy
olejem, dodajemy
makaron i na to sos z
serem. Wszystko mieszamy i wierzch posypujemy ok. 50 g
startego sera. Tak przyrządzony
makaron umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 C i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.