Wykonanie
Uwielbiam kombinować z różnymi "zestawami" składników do spaghetti. Najbardziej lubię takie z sosem zrobionym ze świeżych
pomidorów, a
pora jest teraz idealna ;)Zamiast słoiczka paskudnego sosu wystarczą 3
pomidory i trochę przypraw...Składniki (na 3-4 porcje):- 500 g
mięsa mielonego- 250 g delikatnie
wędzonego boczku- 2 duże
cebule- 3 średniej wielkości
pomidory (sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki)- ulubione
przyprawy ziołowe lub świeże
zioła (ewentualnie, jeśli nie lubisz mieszać przypraw, może być mieszanka do kuchni włoskiej albo spaghetti)-
sól i
pieprz-
makaron spaghetti- ząbek lub dwa
czosnku-
ser żółty do posypaniaPrzygotowanie:1. Na dużej patelni podsmażamy
boczek. Ponieważ
boczek zawsze ma trochę tłuszczu podsmażam go na teflonowej patelni bez dodawania
oleju itp.2. Gdy
boczek ładnie się podsmaży, dodajemy pokrojoną w półtalarki
cebulę i dalej smażymy, a kiedy
cebula się zeszkli dodajemy
mięso.3.
Pomidory (koniecznie bez skórek) kroimy na ćwiartki i wrzucamy na patelnię, gdy
mięso nie jest już surowe. Ponieważ nie lubię bezczynnie stać nad patelnią i ciągle muszę w niej mieszać zazwyczaj "pomagam"
pomidorom drewnianą łyżkom rozlecieć się na mniejsze kawałki ;)4. Kiedy nie widać już wielkich kawałków
pomidorów zabieramy się za przyprawianie naszego spaghetti. Przede wszystkim trzeba je porządnie posolić... Następnie dodajemy ulubione
przyprawy (
bazylię,
oregano, zieloną
pietruszkę,
zioła prowansalskie,
pieprz).5. Spaghetti jest gotowe, gdy większość
wody z
pomidorów wyparuje i całość jest dosyć gęsta. Wtedy dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek, mieszamy i gotowe.6. Wykładamy na ugotowany w lekko osolonej wodzie
makaron spaghetti i posypujemy startym
żółtym serem.A teraz się przyznam, że ostatnio zapomniałam (faux pas!) dodać
czosnku i też było pyszne ;)Smacznego!