ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa z borowików

Kremowa zupa z borowików

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
borowiki mrożone 300 gramów
cebula 2 sztuk
seler 0,25 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
bulion warzywny 1,2 litrów
mleko 1 szklanek
grzyby suszone 2 sztuk
śmietana 5 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 sztuk
koperek 2 łyżek stołowych
makaron drobny 100 gramów
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte suszone grzyby namoczyć. Oczyszczoną cebulę oraz seler posiekać i zeszklić w rondlu na maśle. Dodać pokrojone w plasterki, lekko rozmrożone borowiki. Mieszając doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i dusić pod przykryciem 10 minut. Wlać gorący bulion, dodać namoczone grzyby i gotować 30 minut na małym ogniu. Lekko ostudzona zupę zmiksować. Następnie ponownie podgrzać, wlać mleko wymieszane z mąką. Mieszając chwile pogotować. Doprawić do smaku śmietana oraz sokiem z cytryny.
Ugotować makaron w/g przepisu na opakowaniu. Osączony włożyć do ogrzanych bulionówek. Podgrzaną zupą zalać makaron i posypać posiekanym koperkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Makaronem
Wigilia
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11250/Kremowa-zupa-z-borowikow