Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
borowiki mrożone 300 gramów
cebula 2 sztuk
seler 0,25 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
bulion warzywny 1,2 litrów
mleko 1 szklanek
grzyby suszone 2 sztuk
śmietana 5 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 sztuk
koperek 2 łyżek stołowych
makaron drobny 100 gramów
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte
suszone grzyby namoczyć. Oczyszczoną
cebulę oraz
seler posiekać i zeszklić w rondlu na
maśle. Dodać pokrojone w plasterki, lekko rozmrożone
borowiki. Mieszając doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
tymiankiem i dusić pod przykryciem 10 minut. Wlać gorący
bulion, dodać namoczone
grzyby i gotować 30 minut na małym ogniu. Lekko ostudzona zupę zmiksować. Następnie ponownie podgrzać, wlać
mleko wymieszane z
mąką. Mieszając chwile pogotować. Doprawić do smaku
śmietana oraz
sokiem z cytryny.Ugotować
makaron w/g przepisu na opakowaniu. Osączony włożyć do ogrzanych bulionówek. Podgrzaną zupą zalać
makaron i posypać posiekanym
koperkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MakaronemWigiliaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: