Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kasza jęczmienna 500 gramów
grzyby suszone 13 sztuk
masło 2,5 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Umyte
grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Namoczone
grzyby wyłowić i włożyć do
kaszy. Delikatnie zlać
wodę spod grzybów tak, by cały osad pozostał na dnie. Dodać
masło. Uzupełnić
wodą do poziomu 2 cm powyżej
kaszy. posolić do smaku. Gotować na małym ogniu, aż
kasza wchłonie cały płyn. Uważać, by się nie przepaliła. w razie potrzeby dolać
wody. Podawać z wiórkami chłodnego
masła.Uwagi:Po ugotowaniu, gdy
kasza jest już miękka, garnek szczelnie owinąć kocem i włożyć pod poduszki, wyjąć przed podaniem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Kasze weg.Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: