Wykonanie
Pin It
Jak co roku, we wrześniu uruchamiam moją suszarkę do
grzybów i
owoców. Suszyłam już
jabłka, teraz przyszła
pora na
grzyby. Tym razem suszyłam podgrzybki. Z kilograma świeżych
grzybów uzyskuję około 120- 125 g suszu
grzybowego. Będą jak znalazł do jesiennych gulaszy czy do krupnika, a w grudniu wykorzystam je do tradycyjnych dań świątecznych.
Suszone grzybySkładniki:1000 g świeżych
grzybówWykonanie:
Grzyby dokładnie czyścimy, ja
grzybów nie myję, bo bardzo chłoną
wodę i wtedy czas suszenia zdecydowanie się wydłuża. Następnie kroimy je w plasterki o grubości około 1 cm.Plasterki układamy na tackach suszarki do
suszenia grzybów i
owoców, tak aby się nie stykały.
Grzyby suszymy przez około 4 - 5 godzin, wszystko zależy od tego jakie
grzyby nam się trafią. Moje były suche, natomiast jeśli trafią się nam
grzyby wilgotne, czas suszenia się wydłuży.W połowie suszenia tacki zamieniamy miejscami, to znaczy, te które były na górze przekładamy na sam dół. Ponieważ najcieplejsze powietrze jest kierowane na dół,
grzyby które znajdują się na dole wysuszą się szybciej.Jeśli nie posiadamy suszarki,
grzyby suszymy w piekarniku w temperaturze 80 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami.Przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku.