Wykonanie
Sezon na leśne
grzyby rozpoczęty. Ich aromatyczne i smakowe właściwości oraz mięsista struktura zrzeszają
grono miłośników, smakoszy oraz pasjonatów grzybobrania. Nic
dziwnego, bowiem według badacza
grzybów i smakosza zarazem – Paula Ramain’a –
grzyby charakteryzują się aż 100 różnymi zapachami i 275
smakami!Niskokaloryczne (25-40 kcal/100g)
grzyby posiadają w swoim składzie prawie 80%
wody,
solie mineralne (1%), węglowodany (3-28%) i
białka (15-40%) oraz witaminy. Nieprawdą jest zatem to, że
grzyby są bezwartościowe. Ich pożywność zdecydowanie idzie w parze z wyjątkowym smakiem :) Dla niektórych
grzyby mogą być nieznacznie ciężkostrawne. Wynika to z obecności w ścianach komórkowych
grzybów chityny, trudno trawionego przez nas budulcowego składnika.Najpopularniejsze w naszych lasach są
kurki,
borowiki,
maślaki, koźlarze, podgrzybki, gąski i i opieńki.Jak zbierać grzyby?Z dużą dozą rozsądku. Zbieramy tylko te
grzyby, w stosunku do których mamy
absolutną pewność, że nie są trujące. Jeżeli mamy choć niewielką wątpliwość, lepiej
grzyba zostawić, choćby był najpiękniejszym w naszych oczach przedstawicielem gatunku. Najlepiej jednak i najbezpieczniej zaopatrzyć się w dobry atlas
grzybów lub leksykon, ze szczegółowymi zdjęciami i opisami wszystkich gatunków, które występują w naszych lasach.Podczas zbierania kierujemy się podstawową zasadą – delikatnie wykręcamy je z podłoża. Nie wyłamujemy ani nie ścinamy. Przenosimy w wiklinowym koszu tak, aby nie pogniotły się i miały dostęp do powietrza.Jak przechowywać grzyby?Świeżo zebrane, leśne
grzyby najlepiej zjeść tego samego dnia, w którym zostały zebrane. Jeżeli jednak decydujemy się na ich przechowanie, to trzymamy się zasady – możliwie jak najkrócej, a co najważniejsze – z dostępem do powietrza. Tak naprawdę jedynie
kurki i
borowiki można przechować dwa dni. Nie powinno się
grzybów przechowywać w foliowych woreczkach i plastikowych pojemnikach. Pozostaną zdrowe, smaczne i ładne wówczas, gdy zawiniemy je w płótno i przechowamy w chłodnym miejscu.Potraw z
grzybów staramy się nie przechowywać – co oznacza spożycie ich od razu po przyrządzeniu. Jeden dzień w lodówce to maksymalny czas, na który możemy sobie pozwolić, ale generalnie istnieje zasada, że leśnych
grzybów nie odgrzewa się.
Grzyby suszone przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu, szczelnie zamknięte, ponieważ łatwo pochłaniają wilgoć i wietrzeją.Sposoby konserwacji
grzybówJeżeli nie decydujemy się na zjedzenie
grzybów od razu po zebraniu, lub choćby na drugi po nim dzień, możemy
grzyby zamarynować lub ususzyć, a także zamrozić.