Wykonanie
Oto danie z czasów, w których przez wzgląd na to jak trudne było zdobywanie składników (nie było dyskontów na osiedlu) ludzie
mieli wielki szacunek do jedzenia. Kiedy to o wszystko było trudno, a na imprezach miska jedzenia przypadała na 3 osoby. Z
kaszą poszedłem na łatwiznę i kupiłem w warzywniaku, ale pozostałem składniki pozyskałem w sposób zgodny z tradycją ;)
Kasza nie przetworzona, choć i takie metody już znano.
Soli nie dodałem, gdyż co prawda była znana, ale mało popularna w naszym regionie. Jedna z ciekawszych ewentualnych przypraw, czyli
czosnek niedźwiedzi, jest niestety pod ochroną. Na szczęście
grzyby same w sobie mają wyrazisty smak.Podziękowania dla koleżanki z pracy, Alicji, za konsultacje :)Składniki:-
kasza jęczmienna pęczak- bukiew (orzeszki buku)-
grzybyWykonanie:Pokrojone
grzyby i
kaszę gotujemy osobno. Ja zrobiłem wersję na sypko, ale może być w formie gęstej brei, wtedy nie odlewamy całej
wody. Dodajemy obraną z łupinek bukiew.