Wykonanie
W tamtym roku zrobiłam taką pyszną potrawę wg Anulka 7 - prosta w przygotowaniu i wszystkim smakowała.
Potrzebujemy:* 2 szklanki
kaszy jęczmiennej* 4 szklanki
wody po moczeniu
grzybów* 1 kopiasta garść
grzybów suszonych* 1 czubata łyżka
masła*
sólGrzyby należy przelać na sitku pod bieżącą
wodą,zalać 4 szklankami wrzącej
wody,odstawić na 20 min. Ja natomiast zawsze zalewam je wrzątkiem kilka godzin wcześniej.
Kaszę płuczemy na sitku,przekładamy do garnka,zalewamy
wodą z moczenia
grzybów,razem z
grzybami. Następnie dodajemy
masło i
sól do smaku.Gotujemy na małym ogniu,aż
doda wyparuje. Dobrze jest przemieszać, żeby się
kasza nie przypaliła.Przykryty garnek zawijamy szczelnie (np. kocem, można też schować pod kołdrę).
Kaszę można ugotować kilka godzin wcześniej - na wigilię będzie idealna. Smacznego!