ßßß Cookit - przepis na Dorsz w tymiankowej skórce

Dorsz w tymiankowej skórce

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
tymianek w gałązce 5 sztuk
masło solone 60 gramów
sok z cytryny 1 sztuk
chleb tostowy 4 sztuk
pieprz Cayenne według uznania
filet z dorsza 4 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
wino białe wytrawne 100 mililitrów
wywar z ryby 100 mililitrów
śmietana 125 gramów
masło 30 gramów
bita śmietana 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Tymianek umyć, osączyć, liście drobno posiekać. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st. Łyżkę masła i sok z ½ cytryny ubić na pianę za pomocą ręcznego miksera. Odkroić skórkę z tostowego chleba, miąższ utrzeć na tarce i dodać do ubitego masła. Całość doprawić pieprzem cayenne i wymieszać z liśćmi tymianku. Filety z dorsza umyć, osączyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem i włożyć do natłuszczonej dużej formy sufletowej. Na filet nałożyć masę tymiankową i lekko przycisnąć. Podlać 50 ml wina. Całość wstawić do piekarnika na 10 minut. Wierzch powinien być złotobrązowy. Wywar wlać do rondla. Pozostałe 50 ml wina i śmietanę wlać do niego. Odparować do połowy. Masło dodać w cząstkach do sosu i całość przetrzeć przez sito. Sos doprawić solą i pieprzem cayenne oraz połączyć z bitą śmietaną. Podawać razem z rybą.
Uwagi:
4 kromki chleba tostowego
Potrawy z Ryb
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2008-12-31
niezłe
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1980/Dorsz-w-tymiankowej-skorce