« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegotymianek w gałązce 5 sztukmasło solone 60 gramówsok z cytryny 1 sztukchleb tostowy 4 sztukpieprz Cayenne według uznaniafilet z dorsza 4 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniawino białe wytrawne 100 mililitrówwywar z ryby 100 mililitrówśmietana 125 gramówmasło 30 gramówbita śmietana 3 łyżek stołowychWykonanie:Tymianek umyć, osączyć, liście drobno posiekać. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st. Łyżkę masła i sok z ½ cytryny ubić na pianę za pomocą ręcznego miksera. Odkroić skórkę z tostowego chleba, miąższ utrzeć na tarce i dodać do ubitego masła. Całość doprawić pieprzem cayenne i wymieszać z liśćmi tymianku. Filety z dorsza umyć, osączyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem i włożyć do natłuszczonej dużej formy sufletowej. Na filet nałożyć masę tymiankową i lekko przycisnąć. Podlać 50 ml wina. Całość wstawić do piekarnika na 10 minut. Wierzch powinien być złotobrązowy. Wywar wlać do rondla. Pozostałe 50 ml wina i śmietanę wlać do niego. Odparować do połowy. Masło dodać w cząstkach do sosu i całość przetrzeć przez sito. Sos doprawić solą i pieprzem cayenne oraz połączyć z bitą śmietaną. Podawać razem z rybą.Uwagi:4 kromki chleba tostowegoPotrawy z RybKomentarze:Autor: FloressData: 2008-12-31niezłeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: