ßßß Cookit - przepis na Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

nazwa

Wykonanie

Share the post "Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree"
Dodatki do dań głównych są zdecydowanie za mało doceniane, a potrafią zmienić charakter i smak dania. Dużo z nimi eksperymentuję i staram się do każdego dania głównego podać coś nowego. Tym razem miałam pod ręką topinambura i postanowiłam zrobić z niego klasyczne puree. Był to strzał w 10, wyszło przepyszne, kremowe i delikatne. Polecam gorąco do wszystkiego:)
Scroll down for recipe in English
Puree z topinambura
(4 porcje)
Składniki:
500 g topinambura
1 gałązka tymianku
100 g masła
1,5 litra wody
szczypta soli
100 ml śmietanki 36 %, podgrzanej
sól do smaku
szczypta pieprzu cayenne
świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Obierz topinambur, pokrój na 2 cm kawałki i umieść misce z wodą z odrobiną soku z cytryny, aby proces utleniania i odbarwienia.
W garnku umieść wodę, masło, tymianek, sól i doprowadź do wrzenia.
Włóż do garnka topinambur i gotuj do miękkości, przez około 20 minut.
Odcedź topinambura, wyrzuć tymianek i przełóż go do blendera.
Blenduj dolewając powoli gorącą śmietankę, do uzyskania gładkiego puree.
Dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem cayenne do smaku.
Smacznego!
English version
Jerusalem artichoke puree
(4 servings)
Ingredients:
500g Jerusalem artichokes
1 sprig of thyme
100g butter
1 , 5 litres of water
pinch of salt
100 ml of thickened cream, warmed
salt to taste
pinch Cayenne pepper
freshly squeezed lemon juice to taste
Preparation:
Peel Jerusalem artichoke, cut into 2 cm pieces and place in a bowl of lemon water to stop them discolouring and oxidising.
In a pot place water, butter, thyme and salt to taste and bring to the boil.
Add the roots and cook in the emulsion until tender, about 20 minutes.
Strain off liquid, remove the thyme and place the cooked roots into a blender.
Next, slowly add the hot cream to the artichokes while blending, adding just enough cream so the artichokes are at a smooth consistency.
To finish, season with salt, lemon juice and cayenne pepper to taste.
Enjoy!
Share the post "Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree"
Źródło:http://karmelowy.pl/puree-z-topinambura-jerusalem-artichoke-puree