Wykonanie
Share the post "Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree"Dodatki do dań głównych są zdecydowanie za mało doceniane, a potrafią zmienić charakter i smak dania. Dużo z nimi eksperymentuję i staram się do każdego dania głównego podać coś nowego. Tym razem miałam pod ręką topinambura i postanowiłam zrobić z niego klasyczne puree. Był to strzał w 10, wyszło przepyszne, kremowe i delikatne. Polecam gorąco do wszystkiego:)Scroll down for recipe in English
Puree z topinambura(4 porcje)Składniki:500 g topinambura1 gałązka
tymianku100 g
masła1,5 litra
wodyszczypta
soli100 ml
śmietanki 36 %, podgrzanej
sól do smakuszczypta
pieprzu cayenneświeżo wyciśnięty
sok z cytryny do smakuPrzygotowanie:Obierz topinambur, pokrój na 2 cm kawałki i umieść misce z
wodą z odrobiną
soku z cytryny, aby proces utleniania i odbarwienia.W garnku umieść
wodę,
masło,
tymianek,
sól i doprowadź do wrzenia.Włóż do garnka topinambur i gotuj do miękkości, przez około 20 minut.Odcedź topinambura, wyrzuć
tymianek i przełóż go do blendera.Blenduj dolewając powoli gorącą
śmietankę, do uzyskania gładkiego puree.Dopraw
solą,
sokiem z cytryny i
pieprzem cayenne do smaku.Smacznego!
English versionJerusalem artichoke puree(4 servings)Ingredients:500g Jerusalem artichokes1 sprig of thyme100g butter1 , 5 litres of waterpinch of salt100 ml of thickened cream, warmedsalt to tastepinch
Cayenne pepperfreshly squeezed lemon juice to tastePreparation:Peel Jerusalem artichoke, cut into 2 cm pieces and place in a bowl of lemon water to stop them discolouring and oxidising.In a pot place water, butter, thyme and salt to taste and bring to the boil.Add the roots and cook in the emulsion until tender, about 20 minutes.Strain off liquid, remove the thyme and place the cooked roots into a blender.Next, slowly add the hot cream to the artichokes while blending, adding just enough cream so the artichokes are at a smooth consistency.To finish, season with salt, lemon juice and
cayenne pepper to taste.Enjoy!
Share the post "Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree"