Wykonanie
Z punktu widzenia zdrowego odżywiania
ryby są jednym z najbardziej wartościowych pokarmów, o dużej zawartości
białka, wiamin z grupy B, witaminy D, wapnia,
fluoru i
jodu. Są lekkostrawne i często niskokaloryczne i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Nie są jednak popularne. Dlaczego? Argument, że są za drogie jakoś mnie nie przekonuje. Z
polskich rzek i jezior, które stają się coraz czystsze, jak również ze stawów i chronionych hodowli pochodzi wiele smacznych ryb, w bardzo niskich cenach. Kto osobiście oddaje się wędkarstwu lub ma w rodzinie wędkarza tak czy inaczej ma dostęp nie tylko
pstrąga lub
sandacza, ale często do zwykłej płotki, czy
leszcza.Moje dzisiejsze płotki nie pochodzą co prawda z jeziora lecz z Bałtyku, ale sposób przygotowania jest identyczny. Bałtyckie są nieco większe i mają czerwonawe płetwy. I jedne i drugie są tak samo smaczne.
Rybki wystarczy obtoczyć w
mące, usmażyć i pyszny obiad gotowy. Można urozmaicić ich smak dodatkiem ulubionych
ziół. Polecam!
Składniki:1 kg wypatroszonych płotek
sok z cytrynysóloregano,
tymianek - opcjonalnie
mąka do obtoczenia
masło ghee lub
olej do smażeniaWykonanie:sprawione i wypatroszone
ryby dokładnie umyć na zewnątrz i w środku pod zimną bieżącą
wodąskropić
sokiem z cytryny ze wszystkich stron, do środka włożyć po gałązce
ziół i odstawić pod przykryciem do lodówki przynajmniej na 15 minut na krótko przed smażeniem
ryby natrzeć
solą. Dzięki temu
woda wypełniająca
tkanki zostaje zabsorbowana przez
sól. Jeśli zrezygnujesz z tego kroku, skóra pozostanie wilgotna i nie zbrązowieje podczas smażenia
rybę obtoczyć w
mące, nadmiar
mąki strzepnąć i układać na rozgrzanym
oleju. Smażyć po kilka minut z obu stron do zrumienienia
SMACZNEGO !