ßßß Cookit - przepis na Ostatnie wpisy

Ostatnie wpisy

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z zeszytu Babci Jańci, chociaż w zeszycie występuje w zupełnie innej formie. W oryginalnej też się tutaj pojawi, ale na razie wersja smażona. Gniazdka czy pączki hiszpańskie wyszły genialne. Nie przeszkodziło im też to, że nie mogłam znaleźć odpowiedniej końcówki do szprycy i kształt wyszedł nie do końca taki jak powinien.
Składniki:
120 g masła
250 ml wody
szczypta soli
250 g mąki
6 jaj
cukier puder + woda / sok z cytryny na lukier
tłuszcz do smażenia
olej do smarowania
Wykonanie:
Wodę gotujemy ze szczyptą soli i masłem. Do gotującej się wody wsypujemy na raz mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i zrobi się lśniące. Odstawić do ostygnięcia. Papier do pieczenia pociąć w kwadraty o boku ok. 10 cm. Każdy kwadrat posmarować olejem. Przełożyć do szorstkiej miski i dodawać po jednym jajku dokładnie ucierając. Ciasto przełożyć do szprycy. Wyciskać okręgi na przygotowane kwadraty (po stronie z olejem).
Tłuszcz rozgrzać do około 170 - 180 stopni. Kłaść partiami gniazdka, papierem do góry (bardzo łatwo sam odejdzie). Smażyć na słoty kolor z dwóch stron. Gniazdka osuszyć na ręczniku papierowym. Osuszone gniazdka polukrować.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/02/Paczki-hiszpanskie-czyli-gniazdka.html