Wykonanie
Po poprawce.Chyba dobrze.Po dniu pączka.Czuję się jak pączek.No dobrze, jak gniazdko.Bo pączki sztuk 1 , 5 zjadłam.A w rekordzie z 8 mam.Mini gniazdka, czyli pączki hiszpańskieok.50sztukinspiracja
200g
mąki100g
masłaszklanka
wodyszczypta
soli4
jajkaolej do smażenia
lukier:200 g
cukru pudrułyżka
soku z cytryny3 łyżki
wodyW garnku zagotować
wodę z
solą i
masłem.Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać
mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka i będzie jednolite.Odstawić do ostygnięcia.Wbijać
jajka po kolei i miksować.Przełożyć do szprycy i wyciskać kółka (wielkość zależna od wielkości szprycy)na papier do pieczenia.Następnie powycinać każde gniazdko oddzielnie z papierem.Rozgrzać
olej w rondlu lub frytownicy do 180st.C.Partiami wkładać gniazdka do
oleju, papierem do góry.Po chwili papier odchodzi i go wyjąć, a gniazdka smażyć do zezłocenia - ok 4-5min z każdej strony.
Cukier puder utrzeć z
sokiem i
wodą,
lukier powinien być rzadki.Ostudzone gniazdka polać lukrem.