Wykonanie
Z racji tego, że tydzień temu był tłusty czwartek, pokażę Wam jakie słodkości przygotowałam właśnie na ten dzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i nie mogłam nic dodać na bloga, także wytrwale czekałam na dostęp do normalnego komputera :) Oprócz pączków były jeszcze
faworki, ale ten przepis, znajduje się już na moim blogu we wcześniejszych wpisach. Pączki hiszpańskie mają wiele nazw, ostatnio czytałam na forum jak można je jeszcze nazwać i
powiem szczerze, że z wieloma nazwami spotkałam się pierwszy raz. U mnie
mówi się na nie po prostu GNIAZDKA ;)Składniki:200 g
mąki100 g
masła4
jajkaszczypta
soli1 szkl.
wodyGlazura:200 g
cukru pudrułyżka
soku z cytryny2-3 łyżki gorącej
wodyDodatkowo :papier do pieczenia pocięty na kwadraty ok 10 x 10cmPrzygotowanie:
Wodę zagotować w garnuszku razem z
masłem i szczyptą
soli.Zmniejszyć ogień i wrzucić całą
mąkę, energicznie mieszając do czasu, aż będzie odstawało od ścianek garnka. Po tym czasie wyłączyć i ostudzić.Dodawać kolejno po jednym
jajku i ucierać.Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na kawałki papieru.
Olej rozgrzać, papier do pieczenia wraz z
ciastem odwracać do góry nogami i chwilę czekać aż gniazdka się odkleją.Smażyć kilka minut z każdej strony, a później odsączyć na papierowym ręczniku.
Smacznego ! ;)