Wykonanie
Niedługo tłusty czwartek, tak więc przepis na pączki się przyda :)Są bardzo delikatne i wbrew pozorom, nie tak bardzo pracochłonne :)A przepis znalazłam tutajSkładniki:Na pączki:200g
mąkiszklanka
wody100g
masła4
jajkaszczypta
soliNa
lukier:200g
cukru pudrułyżka
soku z cytryny3 łyżki gorącej
wodyPrzygotowanie:Zagotowujemy szklankę
wody z
masłem i szczyptą
soli. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i wsypujemy całą
mąkę, energicznie mieszając.Ucieramy, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od garnka. Studzimy.Wystudzone miksujemy z kolejno dodawanymi
jajkami.Przekładamy do szprycy cukierniczej.Z papieru do pieczenia, wycinamy kilka kwadratów, o
boku około 10 cm. Na każdy wyciskamy kółka ciasta o średnicy 6 – 7 cm.Papierem do góry, wkładamy pączki na rozgrzany do 180 st.
olej, a po chwili, ściągamy papier.Smażymy po około 5 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.Przestudzone pączki polewamy lukrem (
cukier puder ucieramy z
wodą i
sokiem z cytryny ), lub posypujemy
cukrem pudrem.
Kategorie: