Wykonanie
Pączki hiszpańskie inaczej pączki wiedeńskie lub gniazdka to moja propozycja na tłusty czwartek. Pączki te wykonane są z ciasta ptysiowego smażonego na tłuszczu. Pączki hiszpańskie są bardzo delikatne, puszyste i nie nasiąkają tłuszczem podczas pieczenia.Gorąco polecam!!
Pączki hiszpańskie(około 20 sztuk)ciasto200 g
mąki250 ml
wody100g
masła3
jajkaszczypta
soliolej lub
smalec do smażenia
lukier:
cukier puderkilka kropli
soku z cytrynyWodę zagotować z
masłem i szczyptą
soli.Do gotującej się
wody dodać
mąkę i energicznie mieszać chwilę gotując.Masę ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i do ciepłego dodać całe
jajka – całość wymieszać.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.Tłuszcz rozgrzać w garnku z grubym dnem.Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x8cm a następnie posmarować je
olejem.Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto w kształcie kółek.Na rozgrzany tłuszcz wkładać ciasto razem z papierem(papierem do góry).Podczas smażenia papier odejdzie od pączków -papier wyciągnąć i na nim wyciskać następne pączki.Pączki smażyć z obydwu stron na złoto.Pączki wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na papierowym ręczniku.
Cukier puder połączyć z
sokiem z cytryny i powstałym lukrem posmarować pączki.Smacznego!!