Wykonanie
Oj dawno nie było
ryby :) Dziś prosta propozycja dla zapracowanych - najlepiej przygotować sobie
rybę rano, przed wyjściem do pracy, poleży w lodówce z
przyprawami i będzie smaczniejsza. Przygotowanie zajmie może 10 - 15 minut, z czego najwięcej oskrobanie
ryby z łusek. Później tylko szybko przyprawiamy, odstawiamy, a po powrocie do domu wrzucamy do piekarnika.
Rybę pieczemy z odrobiną
masła, a podajemy z
cytryną i dowolnymi dodatkami - u mnie pojawiła się w wersji mało dietetycznej, za to szybkiej - z frytkami :)
Do tej
pory piekłam
rybę na folii aluminiowej, która tym razem akurat mi się skończyła... Rzuciłam ją więc na papier do pieczenia i okazało się, że to był strzał w dziesiątkę :) Skórka z
ryby do folii potrafi się przyklejać, a papier sprawdza się o wiele lepiej :)Składniki:- 2
pstrągi (po ok. 250 g każdy)- łyżka
masła- suszony
tymianek- świeżo zmielony
kolorowy pieprz-
sól- odrobina
soku z cytrynyPrzygotowanie:1.
Pstrągi solimy i
ostrym nożem skrobiemy z nich łuski (zakładam, że były wcześniej wypatroszone, jeśli nie, to wiadomo, trzeba to najpierw zrobić :D). Płuczemy z resztek łusek, osuszamy lub chwilę czekamy.2. Posypujemy z obu stron delikatnie
solą,
kolorowym pieprzem,
tymiankiem. Odrobinę przypraw sypiemy też do wnętrza
ryby. Odkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej
ryby. Do ich wnętrza wkładamy odrobinę
masła, a resztę rozkładamy na wierzchu.4. Wstawiamy do gorącego piekarnika, po ok. 10 - 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Łącznie pieczemy
rybę ok. 20 minut (chyba, że
pstrągi są większe, wtedy można wydłużyć czas pieczenia do 25 minut).