Wykonanie
Czasem mamy ochotę na coś innego, coś prostego w wykonaniu. W mojej lodówce zawsze jest
marchewka. Dodając do
marchwi świeżego
tymianku, a jej słodkawy posmak przełamiemy
ostrym chili lub
pieprzem cayenne, uzyskamy nową odsłonę "zwykłej"
marchwi. W kilka chwil jesteśmy w stanie wyczarować sobie coś pysznego, zdrowego. Jako dodatki dodaję
ziarna słonecznika,
oliwki, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. Zapraszam was do mojej marchewkowej opowieści.
SKŁADNIKI : (porcja na 1 osobę )2 duże marchwie2 łyżki
masła1 ząbek
czosnkułyżkę
ziaren słonecznika2 gałązki świeżego
tymiankuszczypta
cukruszczypta
solipieprz cayenne do smaku
oliwki czarne 3-4
sok z cytryny do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Marchew obieramy, suszymy. Obieraczką do warzyw wycinamy nasze pappardelle. Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy posiekany drobno
czosnek,
marchew, doprawiamy.
Marchewka ma być lekko al dente. Gotową
marchew podajemy ze
słonecznikiem,
oliwkami, skraplamy
sokiem z cytryny.
Niby nic, niby tylko
marchewka a jak bogata w smaku i formie. Jeśli komuś by brakowało
mięsa, świetnie komponuję się
marchewkowe pappardelle z
rybą np.
łososiem.Smacznego