ßßß Cookit - przepis na Pappardelle z marchwi z czarną oliwką, słonecznikiem , tymiankiem.

Pappardelle z marchwi z czarną oliwką, słonecznikiem , tymiankiem.

nazwa

Wykonanie

Czasem mamy ochotę na coś innego, coś prostego w wykonaniu. W mojej lodówce zawsze jest marchewka. Dodając do marchwi świeżego tymianku, a jej słodkawy posmak przełamiemy ostrym chili lub pieprzem cayenne, uzyskamy nową odsłonę "zwykłej" marchwi. W kilka chwil jesteśmy w stanie wyczarować sobie coś pysznego, zdrowego. Jako dodatki dodaję ziarna słonecznika, oliwki, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. Zapraszam was do mojej marchewkowej opowieści.
SKŁADNIKI : (porcja na 1 osobę )
2 duże marchwie
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
łyżkę ziaren słonecznika
2 gałązki świeżego tymianku
szczypta cukru
szczypta soli
pieprz cayenne do smaku
oliwki czarne 3-4
sok z cytryny do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Marchew obieramy, suszymy. Obieraczką do warzyw wycinamy nasze pappardelle. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany drobno czosnek, marchew, doprawiamy. Marchewka ma być lekko al dente. Gotową marchew podajemy ze słonecznikiem, oliwkami, skraplamy sokiem z cytryny.
Niby nic, niby tylko marchewka a jak bogata w smaku i formie. Jeśli komuś by brakowało mięsa, świetnie komponuję się marchewkowe pappardelle z rybą np. łososiem.
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2016/04/pappardelle-z-marchwi-z-czarna-oliwka.html