Wykonanie
Z dzieciństwa pamiętam, jak moja mama często robiła zasmażkę z tartej bu łki do
fasolki szparagowej. Do tej
pory nigdy nie myślałam, ze taka zasmażka może idealnie pasować również do
brokułów . Do swojego przepisu dodałam drobno posiekany świeży
czosnek,który nada ł całemu daniu wyrazistości .Składniki :- 100g bulki tartej,- 1/4 kostki
masła,-
brokuły (pól główki),- łyżka
soku z cytryny,- mała łyżka
soli,- pól łyżki
cukru,- trzy ząbki
czosnku.Do zagotowanej
wody dodajemy
sól, oraz
cukier i łyżkę
soku z cytryny,dzięki którym
brokuły nie strąc ą swojego pięknego koloru.
Pokrojone w średniej wiel kości różyczki
brokuły gotujemy bez przykrycia przez ok. 12 minut.
W tym czasie na roztopion e
masło wrzucamy posiekany
czosnek.
Gdy
czosnek się zeszkli dodajemy do niego bu ł k ę tart ą .
I to wszystko, ugotowane
brokuły polewamy zasmażk ą i podajemy z np. obsmażonym w
kurkumie ryżem :)
Zapraszam na mój: FANPAGE