ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Zupa cebulowa, której korzenie wywodzą się z Francji, zawsze kojarzyła mi się z elegancją i takim wyrafinowym smakiem . Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty a smak? Naprawdę dobry. Kto nie próbował, bardzo zachęcam.
Źródło: Moje Gotowanie, nr 11/2011
Składniki:
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
6 dużych cebul
sól
szklanka wytrawnego białego wina
6 szklanek bulionu drobiowego
3 gałazki świeżego tymianku
pieprz
6 kromek chleba tostowego
2 szklanki startego żółtego sera
W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i kilka szczypt soli. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Jeśli trzeba, dolać odrobinę wody, żeby cebula się nie przypaliła. Kiedy płyn odparuje, zdjąć pokrywkę i smażyć cebulę na średnim ogniu często mieszając, aż się zezłoci. Dolać wino i bulion, dodać tymianek, przyprawić solą i pieprzem do smaku.Gotować na niewielkim ogniu jeszcze ok. 15 minut. Mocno rozgrzać górną grzałkę piekarnika. Na wierzch ułożyć tosty ( w razie potrzeby przyciąć) i posypać obficie tartym serem. Ustawić miski na blasze do pieczenia, wstawić pod rozgrzaną grzałkę i zapiekać, aż ser się rozpuści.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/01/Zupa-cebulowa.html