Wykonanie
Zupa cebulowa, której korzenie wywodzą się z Francji, zawsze kojarzyła mi się z elegancją i takim wyrafinowym smakiem . Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty a smak? Naprawdę dobry. Kto nie próbował, bardzo zachęcam.
Źródło: Moje Gotowanie, nr 11/2011Składniki:3 łyżki
masła3 łyżki
oliwy6 dużych
cebulsólszklanka
wytrawnego białego wina6 szklanek
bulionu drobiowego3 gałazki świeżego
tymiankupieprz6 kromek
chleba tostowego2 szklanki startego
żółtego seraW dużym garnku rozgrzać
masło z
oliwą, dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki
cebulę i kilka szczypt
soli. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż
cebula będzie miękka. Jeśli trzeba, dolać odrobinę
wody, żeby
cebula się nie przypaliła. Kiedy płyn odparuje, zdjąć pokrywkę i smażyć
cebulę na średnim ogniu często mieszając, aż się zezłoci. Dolać
wino i
bulion, dodać
tymianek, przyprawić
solą i
pieprzem do smaku.Gotować na niewielkim ogniu jeszcze ok. 15 minut. Mocno rozgrzać górną grzałkę piekarnika. Na wierzch ułożyć tosty ( w razie potrzeby przyciąć) i posypać obficie tartym
serem. Ustawić miski na blasze do pieczenia, wstawić pod rozgrzaną grzałkę i zapiekać, aż
ser się rozpuści.Smacznego:)