ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Jeżeli zostaje nam resztka rosołu można albo zrobić z niej pomidorówkę, albo zupę cebulową. Oczywiście, że nie są to jedyne możliwości, ale te przychodzą do głowy jako pierwsze. A skoro mamy jesień, to czy jest coś lepszego niż talerz gorącej zupy cebulowej? Rozgrzewającej, aromatycznej? Chyba nie. Inspirowałam się wpisem Bei .
Składniki:
250 g cebuli
oliwa lub masło
1 ząbek czosnku
100 ml wytrawnego białego wina
ok. 400 ml bulionu (u mnie rosół)
sól, pieprz
2 kromki chleba
starty ser
tymianek
Wykonanie:
Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Czosnek posiekać. W garnku rozgrzać odrobinę masła lub oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć przez kilkanaście minut lub dłużej. Należy ją mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Kiedy cebula jest już brązowa dodać czosnek i razem chwilę podsmażyć. Wlać wino, zamieszać, aby odkleić resztki cebuli z dna garnka. Kiedy większość wina odparuje wlać bulion (rosół), doprawić do smaku. Gotować przez około pół godziny. W międzyczasie opiec kromki chleba. Zupę przelać do żaroodpornych bulionówek. Na wierzch położyć kromki chleba i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekać przez kilka minut, aż ser się roztopi. Podawać natychmiast.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/10/Zupa-cebulowa.html