ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kopru włoskiego i kalarepy

Zupa krem z kopru włoskiego i kalarepy

nazwa

Wykonanie

niezwykle aks amitn a i arom atyczn a
Zupk a t a powst ał a w ogromnym pośpiechu, dosłownie w 20 minut. Poł ą czenie kopru włoskiego, po który szczerze mówi ą c sięgnęł am po r az pierwszy z ulubion ą k al arepk ą d ało cuuudny w konsystencji krem. Zupkę po spróbow aniu z alicz am bezsprzecznie do swoich "top" zup krem i n a pewno nie r az do niej wrócę. Super sm akuje z grz ank ami + pr ażone pestki dyni. Możn a jedn ak zrobić b ardziej pożywn ą wersje z j akimś dod atkiem w stylu ryż czy k asz a. J a uwielbi am grz anki w zup ach krem + pr ażone zi arenk a i ciężko mi z nich zrezygnow ać:)
Skł adniki:
2 średnie bulwy kopru włoskiego
2 m ałe k al arepy
3 średnie ziemni aki
500ml bulionu w arzywnego
1 średni a cebul a
2 z ą bki czosnku
pęczek koperku
sól i pieprz
oliw a do podsm ażeni a (lub m asło kl arow ane + oliw a)
Wykon anie:
Ziemni aki, i w arzyw a kroimy n a m ałe k aw ałki. Koper pozb awi amy górnych listków i łodyżek, ale n atki nie wyrzuc amy. Czosnek i cebulę drobno sz atkujemy i szklimy n a p atelni. Dod ajemy w arzyw a i chwilkę poddusz amy z chochelk ą bulionu. C ałość przelew amy do g arnk a (lub robimy od pocz ą tku w g arnku / głębokiej p atelni), wlew amy bulion (j a używ am kostki w arzywnej wł asnej roboty) i gotujemy, aż w arzyw a zmiękną, około 10-12min. C ałość blendujemy, dod ajemy pęczek świeżego koperku i koperek z kopru włoskiego. Dopr awi amy do sm aku i gotowe :)
Pod ajemy z ulubionymi dod atk ami. U mnie pr ażone pestki dyni + grz anki z chleb a orkiszowego.
Źródło:http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/05/zupa-krem-z-kopru-woskiego-i-kalarepy.html