Wykonanie
niezwykle aks amitn a i arom atyczn aZupk a t a powst ał a w ogromnym pośpiechu, dosłownie w 20 minut. Poł ą czenie
kopru włoskiego, po który szczerze
mówi ą c sięgnęł am po r az pierwszy z ulubion ą k al arepk ą d ało cuuudny w konsystencji krem. Zupkę po spróbow aniu z alicz am bezsprzecznie do swoich "top" zup krem i n a pewno nie r az do niej
wrócę. Super sm akuje z grz ank ami + pr ażone
pestki dyni. Możn a jedn ak zrobić b ardziej pożywn ą wersje z j akimś dod
atkiem w stylu
ryż czy k asz a. J a uwielbi am grz anki w zup ach krem + pr ażone zi arenk a i ciężko mi z nich zrezygnow ać:)
Skł adniki:2 średnie bulwy
kopru włoskiego2 m ałe k al arepy3 średnie ziemni aki500ml
bulionu w arzywnego1 średni a
cebul a2 z ą bki
czosnkupęczek
koperkusól i
pieprzoliw a do podsm ażeni a (lub m
asło kl arow ane +
oliw a)
Wykon anie:Ziemni aki, i w arzyw a kroimy n a m ałe k aw ałki.
Koper pozb awi amy górnych listków i łodyżek, ale n
atki nie wyrzuc amy.
Czosnek i
cebulę drobno sz atkujemy i szklimy n a p atelni. Dod ajemy w arzyw a i chwilkę poddusz amy z chochelk ą
bulionu. C ałość przelew amy do g
arnk a (lub robimy od pocz ą tku w g
arnku / głębokiej p atelni), wlew amy
bulion (j a używ am kostki w arzywnej wł asnej roboty) i gotujemy, aż w arzyw a zmiękną, około 10-12min. C ałość blendujemy, dod ajemy pęczek świeżego
koperku i
koperek z
kopru włoskiego. Dopr awi amy do sm aku i gotowe :)Pod ajemy z ulubionymi dod atk ami. U mnie pr ażone
pestki dyni + grz anki z
chleb a orkiszowego.