Wykonanie
przepis stąd
500 g
cebuli2-3 łyżki
oliwy lub
masła1 ząbek
czosnku200 ml
białego wina lub
brendyok.900 ml
bulionukilka łodyżek świeżego
tymiankusól ,
pieprz do smaku jako dodatek: kilka grzanek z
seremdo ozdoby troszkę
startego seraCebulę obrać i pokroić ,
czosnek drobno posiekać . Tłuszcz rozgrzać, dodać pokrojoną
cebulę i dusić ją na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu przez 30 minut , aż stanie się lekko brązowa, skaramelizowana. Pod koniec dodać
czosnek, dusić jeszcze ok. minutę, wlać
wino , dobrze wszystko zamieszać by ‘odkleić’ skaramelizowaną
cebulę od dna garnka, następnie zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodać
bulion,
tymianek i gotować na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez minimum 30 minut. Doprawić świeżo
pieprzem i
solą (w razie potrzeby).Zupę wlać do miseczek, można nałożyć grzanki, posypać je
serem i zapiec kilka minut w piekarniku , by
ser się rozpuścił.