Wykonanie
            przepis stąd

500 g 
cebuli2-3 łyżki 
oliwy lub 
masła1 ząbek 
czosnku200 ml 
białego wina lub 
brendyok.900 ml 
bulionukilka łodyżek świeżego 
tymiankusól , 
pieprz do smaku jako dodatek: kilka grzanek z 
seremdo ozdoby troszkę 
startego seraCebulę obrać i pokroić , 
czosnek drobno posiekać . Tłuszcz rozgrzać, dodać pokrojoną 
cebulę i dusić ją na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu przez 30 minut , aż stanie się lekko brązowa, skaramelizowana. Pod koniec dodać 
czosnek, dusić jeszcze ok. minutę, wlać 
wino , dobrze wszystko zamieszać by ‘odkleić’ skaramelizowaną 
cebulę od dna garnka, następnie zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodać 
bulion, 
tymianek i gotować na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez minimum 30 minut. Doprawić świeżo 
pieprzem i 
solą (w razie potrzeby).Zupę wlać do miseczek, można nałożyć grzanki, posypać je 
serem i zapiec kilka minut w piekarniku , by 
ser się rozpuścił.