Wykonanie
Witam Was!Przy okazji wypadu do Warszawy na Food Blogger
Fest, wybraliśmy się z mężem do Bistro de Paris, restauracji Michela Morana, aby wykorzystać voucher, który wygrałam w konkursie Makro.O kolacji długo by mówić, być może poświęcę jej oddzielny post, jednak nie mam żadnych zdjęć potraw, nie będzie Wam to przeszkadzać?Jednym z dań, które mieliśmy okazję spróbować była francuska zupa cebulowa.
Szczerze mówiąc
jadłam ją po raz pierwszy i oczywiście postanowiłam przygotować ją w domu.Skorzystałam ze wskazówek Michela i przygotowałam własną wersję, która była równie dobra, a nawet lepsza niż oryginał!Zapraszam!Składniki:1 kg
cebuli5 łyżek
masła750 ml
bulionu250 ml
białego winakilka łyżek
tymiankusólpieprzser comte lub gruyèreWykonanie:Pracę rozpoczynamy od obrania
cebuli i pokrojenia jej w piórka.W rondlu lub na patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy
cebulę i smażymy ją na małym ogniu.
Cebula powinna zmięknąć, przyrumienić się. Niestety w garnku nasza
cebula się nie skarmelizuje.Do
cebuli dodajemy sporo
tymianku oraz
wino, gotujemy aż większość
wina wyparuje. Następnie dodajemy
bulion, przyprawiamy i gotujemy jeszcze 15 minut.
Zupę przed podaniem posypujemy
serem i zapiekamy w piekarniku (180 st.), aż
ser się roztopi i zapiecze.
Smacznego!