Wykonanie
            
Składniki:1,5 L 
bulionu,5 
cebul ( ja miałam 
cebule różnej wielkości, po pokrojeniu w kostkę 450g),2-3 marchwie - po obraniu ok.190g,65 g 
masła,
sól, 
pieprz,grzanki,
starty ser żółty.Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażyć na 
maśle, na małym ogniu. Dodawać po kilka łyżek 
bulionu by 
cebula się nie przypaliła (zupa wtedy wyjdzie gorzka). Dusić do momentu aż 
cebula zmięknie. Do 
cebuli dodać startą 
marchew. Cały czas podlewać lekko 
bulionem. Gdy składniki zmiękną dodać do reszty 
bulionu i gotować chwilę. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i zmiksować (ja użyłam blendera). Przed podaniem gdy zupa jest na talerzu bądź w miseczce po wierzchu posypać 
startym serem żółtym i dodać kilka grzanek.Smacznego!!!