Wykonanie
Od jakiegoś czasu chodziła za mną zupa cebulowa.... chodziła, chodziła aż przyszedł jej czas.Przeszukałam dostępne przepisy i wybrałam najprostszy.Ingrediencje:1kg
cebulimasło150 ml
białego wina600 ml
bulionu (wołowy, drobiowy, warzywny do wyboru)
sól,
pieprzbagietka na grzanki (+ ząbek
czosnku + trochę
startego sera żółtego)Jak robimy:
Cebulkę obieramy i kroimy w cienkie półkrążki, Około 2 łyżki
masła rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy
cebulkę i dusimy do miękkości, w połowie duszenia dokładamy łyżkę
masła. Jak już
cebulka jest miękka i nabrała koloru zalewamy
winem i dusimy aż do prawie całkowitego odparowania
wina. Następnie zalewamy
bulionem i gotujemy, aż się "przegryzie", doprawiamy.Grzanki, nacieramy
czosnkiem, posypujemy tartym
serkiem i pieczemy na chrupko.Nakładamy zupę do miseczek i na wierzchu kładziemy grzaneczki.
Palce lizać!!!