ßßß
 
            
         Składniki :6 cebul najlepiej białych2 kostki bulionowe cielęce ( lub w wersji wegetariańskiej warzywne 😉 )6-8 szt pieczarek ( świeżych i jędrnych )1 łyżka masła100 ml słodkiej śmietanki 10%trochę utartego sera gouda lub innego ( tak 2 łyżki )1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól , pieprz do smaku
Składniki :6 cebul najlepiej białych2 kostki bulionowe cielęce ( lub w wersji wegetariańskiej warzywne 😉 )6-8 szt pieczarek ( świeżych i jędrnych )1 łyżka masła100 ml słodkiej śmietanki 10%trochę utartego sera gouda lub innego ( tak 2 łyżki )1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól , pieprz do smaku
 Cebulę tniemy na pół i siekamy w cienkie paski . W garnku rozgrzewamy masło , wrzucamy na nie cebulę i dusimy , smażąc aż cebulka zacznie robić się złocista , a niektóra aż brązowa . Dolewamy około 2 l wody , wkładamy kostki bulionowe,gałkę muszkatołową i gotujemy około 40 minut . Po tym czasie solimy , miksujemy całą zawartość garnka blenderem , dolewamy śmietankę-mieszamy i odstawiamy na bok . Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na złoty kolor -wrzucamy do zupy . Gorącą zupę nakładamy na talerze i dekorujemy drobno tartym serem gouda oraz pieprzem ..pyszna .. 😉 Po jedzeniu należy przebywać w dobrze wentylowanych pomieszczeniach i nie udzielać się towarzysko .. 😉
Cebulę tniemy na pół i siekamy w cienkie paski . W garnku rozgrzewamy masło , wrzucamy na nie cebulę i dusimy , smażąc aż cebulka zacznie robić się złocista , a niektóra aż brązowa . Dolewamy około 2 l wody , wkładamy kostki bulionowe,gałkę muszkatołową i gotujemy około 40 minut . Po tym czasie solimy , miksujemy całą zawartość garnka blenderem , dolewamy śmietankę-mieszamy i odstawiamy na bok . Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na złoty kolor -wrzucamy do zupy . Gorącą zupę nakładamy na talerze i dekorujemy drobno tartym serem gouda oraz pieprzem ..pyszna .. 😉 Po jedzeniu należy przebywać w dobrze wentylowanych pomieszczeniach i nie udzielać się towarzysko .. 😉
