Wykonanie
Uwielbiam sezon
dyniowy! Zarówno na słodko jak i słono. Tak przygotowana zupa jest wprost rewelacyjna ! Polecam!
Składniki:75 dag rozgotowanej dyni,3 szklanki posiekanej
cebuli,3 łyżki
masła,4 ½ szklanki
bulionu drobiowego (może być z kostki),1 szklanka
mleka,½ prażonych pestek z dyni,½ łyżeczki
pieprzu cayenne,
sól do smaku.Składniki na
śmietanę meksykańską:½ szklanki
śmietany,½ szklanki
bitej śmietany,1 łyżeczka
soku z limonki lub
sok z cytryny,Wykonanie:Obie
śmietany i sok połączyć i odstawić w chłodne miejsce. W
między czasie roztopić w garnku
masło , wsypać
cebulę i zeszklić. Papę
dyniową ,
mleko,
pieprz i podsmażoną
cebulę zmiksować na gładko. Wlać
bulion i cały czas mieszając- podgrzać. Następnie doprawić, rozlać na talerze, posypać wcześniej uprażonymi pestkami dyniowymi i obłożyć
śmietaną meksykańską.