Wykonanie
Tym razem przedstawiam zupę-krem z
kalafiora na
mleku . Tak, na
mleku :)Pomysł na zupę w takim wydaniu znalazłam w jednej z książek kucharskich, przerobiłam pod siebie i prezentuję Wam poniżej:przygotujcie:->
kalafiora->
cebulę-> 1-2 łyżki
masła->
bulion drobiowy - około 2 szklanek->
mleko (max 2%) - około 2 szklanek->
ser cheddar, bądź inny->
sól,
pieprz,
ostrą paprykę lub
pieprz cayenneNajpierw siekamy
cebulę, do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę, wkładamy
masło,
cebulę, trochę solimy i szklimy -
cebula nie może się spalić, bo popsuje nam smak i kolor zupy.Następnie dokładamy
kalafiora podzielonego na małe kawałki. Mieszamy i szklimy około 3-4 min.W tym czasie robimy super szybki
bulion (oczywiście możecie użyć prawdziwego lub robionego wg własnego przepisu):
kostkę rosołową drobiową lub warzywną rozpuszczamy we wrzątku i już.Do
kalafiora i
cebuli dodajemy
bulion i
mleko. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut, aż
kalafior zmięknie.Zdejmujemy z gazu, miksujemy. Wstawiamy znowu na mały gaz i doprawiamy
solą i
pieprzem oraz delikatnie
pieprzem cayenne lub
ostrą papryką. Chwilę gotujemy i dodajemy pokrojony w drobną kostkę
cheddar.Podajemy posypując ostrą
przyprawą, która podkręci smak.SMACZNEGO!