ßßß Cookit - przepis na Zupa z dyni na ostro

Zupa z dyni na ostro

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pieprz Cayenne 0,5 łyżek deserowych
pestki dyni 0,5 szklanek
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
śmietana bita 0,5 szklanek
śmietana 0,5 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
bulion drobiowy 4 szklanek
cebula 3 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
dynia 2,5 kilogramów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytą dynię przekroić na pół, obrać i usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę, wrzucić do garnka o grubym dnie, podlać wodą (3/4 szklanki). Dodać cukier,sól, przykryć i dusić, mieszając, aż dynia się rozgotuje. Śmietanę wymieszać z bitą śmietaną i sokiem z cytryny, przykryć i 2-3 godziny schładzać w lodówce. W rondlu roztopić masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać ją do dyni. Wlać mleko, wsypać pieprz cayenne i wszystko zmiksować na jednolitą gładką masę. Mieszając dolać gorący bulion (może być z kostki) i gotować 10 min na wolnym ogniu. Przyprawić do smaku. Gorącą zupę podawać udekorowana kleksami śmietany i uprażonymi pestkami dyni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7345/Zupa-z-dyni-na-ostro