Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pieprz Cayenne 0,5 łyżek deserowych
pestki dyni 0,5 szklanek
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
śmietana bita 0,5 szklanek
śmietana 0,5 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
bulion drobiowy 4 szklanek
cebula 3 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
dynia 2,5 kilogramów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytą
dynię przekroić na pół, obrać i usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę, wrzucić do garnka o grubym dnie, podlać
wodą (3/4 szklanki). Dodać
cukier,
sól, przykryć i dusić, mieszając, aż
dynia się rozgotuje.
Śmietanę wymieszać z
bitą śmietaną i
sokiem z cytryny, przykryć i 2-3 godziny schładzać w lodówce. W rondlu roztopić
masło, zeszklić posiekaną
cebulę, dodać ją do dyni. Wlać
mleko, wsypać
pieprz cayenne i wszystko zmiksować na jednolitą gładką masę. Mieszając dolać gorący
bulion (może być z kostki) i gotować 10 min na wolnym ogniu. Przyprawić do smaku. Gorącą zupę podawać udekorowana kleksami
śmietany i uprażonymi
pestkami dyni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: