Poprzednio była zupa krem z dyni na bazie bulionu. Tym razem uproszczona wersja, chociaż nie wiem czy nie moja ulubiona :-)Nie zawiera wielu składników i bardzo prosto się ją robi. Najlepiej smakuje z kromką chleba z masłem. Można do środka również wsypać prażone pestki dyni czy małe grzaneczki, jak kto woli ;-)Składniki:Dynie 3- lub 4 kilogramową2-3 ziemniaki2 duże cebule50 g masłasól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina cukruew. prażone pestki dyniDynie obrać, usunąć nasienie i pokroić w kostkę.To samo zrobić z cebulą. Zeszklić ją na maśle po czym dodać pokrojoną dynię i doprawić całość solą. Dusić pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia dolać odrobinę wody (ok. 50 ml).W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki.Ugotowane ziemniaki wrzucić do dyni, a następnie zmiksować wszystko blenderem.Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną cukru.Wsypać pestki dyni lub podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!