Wykonanie
:)Jestem zdania, że należy wykorzystywać produkty sezonowe.Nie dość, że są dużo tańsze niż gdy nie są tak popularne to jeszcze są o wiele smaczniejsze.Przede wszystkim dlatego, że wtedy nie są sprowadzane tylko są nasze tutejsze :) i niejednokreotnie zdrowsze, ale tu można się sprzeczać.Niedoceniona
dynia.Będąc smykiem pamiętam jak właśnie w okresiejesiennym u mnie w ogródku dojrzewały
dynie :)Były duże, ładnie
pomarańczowe i okrągłe :pJa do niczego ich nie używałam, tylko niszczyłam i wyjadałąm pestki, wcześniej je z trudem obierając.Dopiero teraz wiem jakie to było marnotractwo :)
Tak, ja zmądrzałam, teraz jak widzę
dynie,niestety już tylko na sklepowych półkach bez wahania kupuje. I tak tym razem jedna z moich
Składniki:~ ok. pół kg dyni~ 2 większe
ziemniaki~ 1l.
bulionu drobiowego lub warzywnego(może być kostka)~ 1 średniej wielkości
cebula~ 1 łyżka
oliwy z oliwek~ 2 duże łyżki
śmietany~ (
sól,
pieprz,
cukier)~
pestki dyni, grzanki lub
groszek ptysiowyWykonanie:W wyższym garnku średniej wielkości zeszklić na
oliwie cebulę ( i jeżeli ktoś chce to jeszcze
czosnek)
i kolejno do niej dodawać pokrojone w małą kostkę
dynie i
ziemniaki. lekko podsmażyć i zalać
bulionem.Gdy warzywa zmiękną należy je zmiksować blenderem (lub w zwykłym mikserze lub przecisnąć przez sitko) a na koniec doprawić
solą i
pieprzem i jeżeli komuś mało słodkiego smaku to szczyptę
cukru :)Zupa może być już podawana, ja jednak dodaję jeszcze
śmietanę(trzeba przy tym uważać, jeżeli
śmietana jest zimna by się nie zważyła, dlatego radzę wymieszać
śmietanę z 2,3 łyżkami ciepłej
wody) i doprowadzam do ponownego zagotowania(z racji tej że zupa jest bardzo gęsta, w końcu krem :p, trzeba
mieć na oku ciepło pod garnkiem, aby nam zupka nie prysła).Najlepiej smakuje z
pestkami dyni i jeszcze odrobiną
śmietany na górze zupy :)Ja proponuje jednak dodać jeszcze grzanki lub
groszek ptysiowy. Ja jednak jestem zdania: Jeżeli na coś być smaczne i pewne, zrób to sam. Dlatego proponuje grzanki zrobione w taki sam sposób jak w tym linku :)